Data: 7 martie 2021
Traseu : Tg Mureș – Voiniceni – Câmpenița – Moișa – Toldal – Poarta – Ercea – Băla – Câmpenița – Tg Mureș
Distanța: aprox 70 km, diferența de nivel aprox. 800 metri.
Văzusem o postare pe facebook la un prieten, despre un traseu care trecea prin Băla, iar acolo, în centrul satului era un bufet unde am fi putut sta sa bem o cola, să mâncăm un baton sau un croasant cu ciocolată. M-am hotărât să organizez o ieșire cu prietenii pe acest traseu cu gândul ca vom face acel popas în centrul satului despre care vorbea prietenul meu în postarea lui.
Punctul de întalnire a fost la sensul giratoriu de lângă Cocoșul de Aur (pentru cei care nu sunt din Tg.Mureș, Cocoșul de Aur este Palatul Bürger (în maghiară Bürger-ház) este un important monument de arhitectură din orașul Târgu Mureș. Este cunoscut și datorită faptului că în perioada comunistă a găzduit cel mai în vogă restaurant din oraș, „Cocoșul de Aur”. Figurează pe lista monumentelor istorice. După venirea comuniștilor la putere proprietățile au fost naționalizate. În anii ’50-’60, imobilul a fost folosit ca depozit de băuturi spirtoase, iar ulterior, în anii ’70, a fost amenajat ca restaurant, cu cea mai în vogă grădină de vară din oraș din perioada comunistă. După Revoluție localul a fost închis și a început să se degradeze rapid. În 2014, clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Cosmin Pop, și în 2019 au început renovarea, cu intenția de a o transforma în hotel.)
Am plecat în direcția Câmpenița pe drumul principal care o leagă de Tg Mureș. Odată ajunși am ieșit de pe drumul principal și am intrat pe drumuri neasfaltate pe dealuri. Chiar dacă erau neasfaltate totuși erau foarte placute pentru noi care eram cu biciclete. Mai jos las cateva poze ca să vă faceți o idee.
Am ales să nu mergem direct către Băla și am facut un ocol prin satele Moișa – Toldal – Onuca – Poarta și Ercea înainte de Băla unde ne doream să facem un popas la bufetul din centrul satului pentru alimentare. Traseul trece prin zone foarte frumoase, aștept să vină vara pentru a revedea zonele acestea verzi, momentan peste tot pamantul este arat iar totul este negru. Din pacate pe Onuca am avut parte de o pană ceea ce ne-a forțat să facem o pauza mai lungă și aici.
Și pentru a doua oară din păcate, după o urcare
Din păcate în Ercea mi-a scapat biserica de lemn din sat. (Biserica medievală a satului a fost construită la mijlocul secolului al XV-lea. La sfârșitul anilor 1700, biserica a fost reconstruită, s-a refăcut acoperișul și s-a ridicat un portic pe latura sudică. Ultima renovare a avut loc în 1924. La est de biserică se află o clopotniță de lemn construită în secolul al XVIII-lea.) Dar din fericire am un motiv să merg din nou și de această dată să o fotografiez.
Și pentru a doua oară din pacate, după o urcare de zile mari la ieșire din Ercea (intre 10 si 15%), ajunși în centrul comunei Băla, bufetul era închis!
Puțin dezamăgiți dar totuși bucuroși de vremea frumoasă de care am avut parte ( după ce la meteo s-au anuntat grade cu minus dar au fost cateva cu plus de fapt), ne-am continuat drumul iar pauza de alimentare și hidratare am făcut-o în Ceuasul de Câmpie.
Este un traseu frumos, nu foarte greu! Sunt 4-5 urcări din care cea mai grea este la ieșire din Ercea. Dar daca te dai jos și împingi bicicleta nu este nici o rușine! Pentru a scapa de traficul de pe drumul principal se poate merge cu mașina până în Ceuaș. Rămân 40 km de făcut pe bicicletă.
Mai jos găsiți GPX-ul
http://www.velomures.ro/wp-content/uploads/2021/03/Circuit-Băla-V1-.zip
Vă doresc drumuri bune și grijă mare! Nu plecați niciodată la drum fără un echipament minim ( cască, cameră de rezervă, pompă, leviere, bani, telefon mobil cu bateria încărcată, lumini) Nu se știe niciodată ce se poate întampla pe traseu, cât se poate lungi ca și timp.
Să ne vedem cu bine pe trasee !!