Epic Ride #5 – Ocna de Sus – Vârșag și retur

Traseu : Ocna de Sus – Becaș – Fântâna Brazilor – Vârșag – Valea lui Pavel – Becaș – Ocna de Sus!

Distanța : ~65Km

Diferența de nivel :  ~1200m

      O tură în această zonă mi-am dorit de mult să fac! Bine, aproximativ, deoarece in aceea zonă mai sunt multe de văzut. Nu poți acoperi intr-o singură tura de o zi, o zonă asa de mare, decat daca mergi si ramai cu cortul sau te cazezi undeva.

      La invitatia lui Dan Deva am decis sa ma alatur grupului de prieteni si sa mergem sa facem o tura in zona Ocna de sus – Vârșag in cautarea izvorului Tarnavei Mari. Urma să facem un traseu pe care il stia doar partial, restul urma sa fie o cercetare in cautarea izvorului.

 

         Traseul pleaca din parcarea bisericii din Ocna de Sus și incepe cu o urcare de 7-8 km destul de sustinuti care pot deveni epuizanti deoarece nu esti destul de incalzit si e si drum de piatra. ( recomandare, daca il voi repeta, sau daca vreti voi sa il faceti, as incerca o plecare din Praid – sunt doar 8 km aproximativ pana la punctul de plecare pe traseu ).

       

Pe aceasta urcare veti avea parte de peisaje superbe asupra satului Ocna de Sus si toata zona de pe partea dreapta a drumului care duce spre Corund. Personal imi place traseul pe sosea de la Praid spre Odorheiul Secuiesc tocmai pentru peisajele care mi le ofera de o parte si de cealalta a drumului principa. Ma bucur foarte mult ca am reusit sa gasesc trasee pe ambele parti. Anul trecut facand un traseu pe dealurile din dreapta drumului pe sensul de mers spre Odorhei.

Mergand in continuare peisajele au continuat sa ne bucure prin cateva satuce prin care am trecut in drumul nostru spre Vârșag.

   Urmatorul obiectiv de pe traseul nostru a fost Tinovul TAJGA. Tinovul de la Fantana Brazilor este refugiu glaciar. Ofera adapost numeroaselor specii de plante si animale care au rezistat schimbarilor climatice post-glaciare tocmai datorita microclimatului racoros, umbros. Ele mai gasesc aici in tinov conditii prielnice de trait. Daca ai curaj sa vii în perioada Afinelor, cu siguranta vei gasi foarte multe din cate am vazut cand am fost acolo…. dar ai grija ca s-ar putea sa mai fie si ursuletul care le cauta 🙂

 

       În continuarea traseului nostru spre Vârșag am mai avut parte de multe panorame frumoase pe care vi le las mai jos.

Odata ajunsi în Vârșag am cautat un bufet pentru o pauza de hidratare și pentru a manca ceva. Acolo vanzatoarea, o femeie dintr-o bucata, vorbea putin mai greu românește dar suficient ca sa ne descurcam. Probabil ca nu multa lume circula pe acolo din afara satului.

De aici mai erau cativa km până la izvorul Târnavei Mari. Stiam directia dar nu stiam exact locatia. Asa ca am plecat sa exploram zona. Am ajuns foarte aproape de locul unde izvorăște! Era intr-o zonă înpadurită, dar ne-am putut doar apropia.. deoarece in zona izborului era foarte multa apa care era imprastiata pe tot terenul, ceea ce il facea foarte noroios si nu aveai cum sa te apropii.

De aici am continuat traseul nostru spre Cascada Vârșag care era undeva in apropierea satului.

Tot in apropierea satului era si un punct de belvedere de unde se poate admira imprejurimile.

Aici era punctul din care incepeam sa ne intoarcem catre masini. Obiectivele noastre de la aceasta tura erau bifate! Un traseu superb, nu foarte usor, dar frumusetea lui te face sa uiti de greutate. Mai las cateva poze de la returul spre masini si traseul in format GPX pentru cei care vor sa il faca.

Grija mare! Drumuri bune!

4 thoughts on “Epic Ride #5 – Ocna de Sus – Vârșag și retur

    1. Buna ziua. Imi pare rau ca nu am fost activ in ultima vreme si nu am vazut comentariul dumneavoastra. Sunt in Targu Mures cateva magazine dar nu stiu daca tin biciclete gravel pe stoc. Doar la comanda. Multumesc

Leave a Reply