- Data: 14.11.2020
- Traseu: Idrifaia – Căpâlna de Sus – Bernadea – Bahnea – Gogan – Cund – Sântioana – Ormeniș – Laslău Mare – Suplac – Idrifaia
- Distanta: ~55 km
- Diferenta de nivel: ~ 400 metri
Mi-am adus aminte ca acum 7-8 ani am facut o tura prin zona asta. Imi aminteam de o padure superba, nu foarte lunga, dar cu un farmec aparte. M-am hotarat sa ma duc cu masina pana in Idrifaia si sa plec de acolo, deoarece tot traseul daca il faceam de acasa ar fi avut in jur de 100 de km si era cam mult, mai ales ca a fost si o zi mai friguroasa. Din Idrifaia faca porneam, ramaneau doar undeva in jur de 50 km. Ceea ce era suficient!
Am vorbit cu Sorin și a fost de acord să pornim de acolo. Important era să iesim la aer și să ne bucurăm de vremea bună. La plecarea din oras a început să plouă. Deja ma gandeam daca are sens sau nu sa mergem, dar fiind aproape am zis totuși să încercăm, daca nu se oprea ploaia ne puteam intoarce acasă. Din fericire acolo nu a plouat, mai mult decat atat, am avut parte si de soare o parte din drum. Am reusit sa ne intalnim doar la 12.30 pentru ca se lucreaza pe portiunea de drum dintre Ungheni si Idrifaia. Semafoare… asfalt decopertat..
Era aproape ora 13 cand ne-am urcat pe biciclete si am plecat lejer pe un traseu care urma sa ne suprinda prin frumusetea lui. Liniste mare prin satele prin care am trecut. Putina lume pe strada… asta si datorita vremurilor in care traim, dar nu avem ce face decat sa ne acomodam si sa mergem mai departe. E clar ca viata se schimba si sincer nu cred ca va mai fi la fel ca inainte, sau daca va fi, probabil va trece mult timp de acum.
Poza de la start 🙂
Pe drum am trecut prin Satul Bernadea. Sincer va spun ca nu am auzit niciodata de el. Dar mi-a atras atentia o Bisericuta de lemn, care de altfel mie imi plac foarte mult.
Biserica de lemn Bernadea, din comuna Bahnea, județul Mureș, datează din anul 1805. Alte surse consideră biserica mai veche, ante 1761.. Hramul bisericii diferă de la o sursă la alta, listele oficiale precizând hramul Sfinții Voievozi. Alte surse bibliografice atribuie bisericii hramul Sfinții Arhangheli. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Construită din lemne de brad, așezate pe tălpi din stejar, biserica veche a satului a trecut prin momente de cumpănă. Salvată de la distrugere în ultimul moment, prin restaurarea realizată în anul 1982. Înainte de acest moment biserica se afla într-o avansată stare de degradare, fiind aproape prăbușită, datorită învelitorii de țiglă care a apăsat pereții șubreziți de bârne. ( Sursa Wikipedia )
In satul Cund ne-am oprit sa admiram Biserica fortificată.
În secolul al XV-lea a fost construită o biserică-sală gotică. Corul are o boltă cilindrică, decorată de o plasă cu nervuri din cărămidă. Tavanul casetat din sala bisericii a fost îndepărtat în anul 1906. Turnul–clopotniță din partea de vest a fost reconstruit în 1804. Elementul cel mai valoros al bisericii este altarul triptic, realizat înaintea reformei religioase, care din motive de securitate este păstrat în Biserica din Deal din Sighișoara. Pe altarul deschis se văd scene din legenda Sfântului Nicolae, iar atunci când este închis se pot vedea cele opt tablouri din ciclul Patimilor lui Iisus. În cor se află strane de la începutul secolului al XVI-lea. Orga a fost montată în anul 1834 de Friedrich și Wilhelm Maetz și restaurată de Magyar Àrpád în anul 1956. Din zidul de incintă se mai păstrează doar un fragment de înălțime mică. ( Sursa Wikipedia )
La ieșirea din Cund se termina asfaltul și urmează un drum de piatră ( pe care eu îl așteptam ) care duce spre Dumbrăveni. Îmi aminteam că acest drum trebuie să treacă printr-o pădure frumoasă, care în această perioadă ar trebui să fie îmbrăcată în culori de toamnă.
Aici a ieșit soarele și am avut ocazia să privim aceste culori minunate intensificate de razele soarelui.
Urmatorul popas l-am facut la Biserica evanghelică din Sântioana. Este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Sântioana, comuna Viișoara, județul Mureș. Datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea . În Evul Mediu târziu, pe o colină din partea de sud a satului, a fost construită o biserică-sală, cu zid de incintă și clopotniță. Această cetate bisericească a fost demolată în anul 1892. Ulterior, până în anul 1895, a fost construită o biserică nouă pe locul liber din mijlocul satului. Aspectul cetății bisericești este cunoscut numai dintr-un desen al lui Martin Schlichting. ( Sursa Wikipedia )
Ultimul obiectiv intalnit pe traseu a fost Biserica evanghelică din Ormeniș. Este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Ormeniș, comuna Viișoara. Ansamblul este format din următoarele monumente:
- Biserica evanghelică
- Zidul de incintă, cu turnul-clopotniță
Biserica-sală, cu contraforturi și cor închis drept, a fost construită în secolul al XVI-lea. Corul este acoperit de o boltă în cruce cu nervuri.
Altarul baroc a fost confecționat în anul 1720, pe trei registre: predela este pictată cu Cina cea de Taină, deasupra se află trei panouri, flancate de coloane corintice, iar la partea superioară se află scena Punerii în mormânt. Aspectul altarului este completat de voleurile baroce. Cristelnița, de forma unei cupe, datează din anul 1703, iar orga din anul 1875.
Biserica este înconjurată de un zid de incintă, de plan poligonal, neregulat, de înălțime mică. În colțul de sud-est este amplasat turnul–clopotniță, cu drum de strajă și parapet fachwerk.
În 1997 au fost executate ultimele lucrări de reparații la biserică, turn și zidul de incintă.
Spor la pedalat !