Sistem de Clasificare pentru Nivelul Tehnic si Fizic

                             MTB XC ALL – MOUNTAIN ENDURO

 

 Pentru a ne forma o imagine fidela a nivelului la care va aflați în privința practicarii mountain biking-ului, am creat o scala dedicata condiției fizice și a nivelului tehnic. Vom putea astfel sa alegem traseele potrivite pentru condiția in care va aflați.

 

 

Nivel fizic/fitness

 

Nivel 1 Nu esti o persoana sportiva in general si pedalezi doar ocazional.0 tura normala nu va depasi 10-15 km i va fi in principal pe loc drept.

Nivel 2 Ai o condipe fizica medie i e ti capabil/a sa pedalezi cate 2-3 ore pe zi, timp de doua­ trei ori pe saptamana, i pofi gestiona una sau doua urcari lejere in timpul turei. Pop  pedala f’ara probleme 15-25 km cu 500 m diferenta de nivel.

Nivel 3 Pop pedala f’ara probleme 4-5 ore pe zi, intr-un ritm moderat, putand gestiona

porpunile in urcare intr-un ritm lejer sau urcari mai abrupte, insa doar  pe porpuni scurte. Fad mi care in mod regulat de-a lungul anului, de eel pupn doua ori pe saptamana. Alegi distantele scurte sau medii din cadrul maratoanelor de mtb. Te simp confortabil sa pedalezi 20-40 km cu

maxim 1000 m diferenta de nivel.

Nivel 4 E ti capabil/a sa pedalezi pe parcursul intregii zile intr-un ritm moderat i  cu pauze. Pofi sa gestionezi doua/trei urcari lungi pe parcursul turei. Ai cateva participari la maratoanele de mtb chiar i  la distanfele lungi. Nu intampini probleme in a apedala 40-60 km cu sub 2000 m dif. de nivel sau peste.

Nivel 5 Esti o persoana cu o conditie fizica excelenta site antrenezi constant. Esti competitiv/a

‘                                        ‘                              ‘                                         ‘

la categoria ta de varsta in cadrul competipilor i pop gestiona f’ara probleme urea.rile suspnute

 

chiar i in utima parte a curselor. Te consideri o persoana puternica d.p.d.v fizic i nu ai probleme in a parcurge trasee lungi, mai multe zile la rand de peste 60 km cu mai mult de 2000 m dif. de nivel.

 

Nivel tehnic/skills

 

NOVICE Nu ai experienta pe off-road i pedalezi in principal pe asfalt sau poteci neasfaltate din parcuri, insa ip dore  ti sa fad  un pas inainte in  lumea adevarata a  mtb-ului. iNCEP.A.TOR Ai o experienta limitata pe off-road i majoritatea turelor la fad in principal pe drumuri neasfaltate, poteci line prin padure sau drumuri forestiere cu dificultate redusa.

INTERMEDIAR Ai deJ·a cativa ani de experienta in practicarea mtb-ului, si deti cunostiinte de

‘                               ‘                                           ‘       ‘           ‘       ‘

baza in manevrarea bicicletei. Pop gestiona cu brio parcurgerea unui teren variat, controlezi eficient franele i anticipi din timp schimbarea vitezelor, reu ind in tot acest timp sa nu te dai jos de pe bicicleta prea des. Te descurci bini or pe seepuni mai tehnice, cu bolovani de mid dimensiuni i radacini i pop gestiona pe bicicleta i urea.rile mai abrupte.

AVANSAT Ai deja capva ani buni de pedalat in spate i te simti in largul taupe bicicleta aproape in orice condipi, incluzand poteci abrupte i bolovanoase sau cu radacini, atat pe urcare, cat i pe coborare. Te joci pe coborari i rulezi fluid, e ti permanet in controlul icicletei, stapane ti trick-uri precum bunny-hop i gestionezi in siguranta drop-uri naturale de pana la 50cm.

EXPERT Te dai pe bicicleta de o viata i pop gestiona in siguranta orice tip de teren, incluzand coborari foarte abrupte i accidentate sau drop-uri naturale de peste 50 cm. Stapane ti f’ara probleme trickuri precum manual sau bunny-hop, iar in track stand (echilibru static) te prinde somnul :). Cobori in viteza, urci un single trail tehnic f’ara probeme, iar traseele specifice de enduro sunt preferatele tale.

 

( urmează să refac textul )