Descoperim noi trasee frumoase aproape de casa

Data: 10.10.2020

Traseu: Tg Mures – Poienița – Beu – Mosuni – Sardu Nirajului – Miercurea Nirajului – Valea – Grâușor – Călugăreni – Mărculeni – Bâra – Bereni – Eremieni – Abud – Ghinești – Neaua – Rigmani – Miercurea Nirajului – Sânișor – Tg Mures

Participanti: Eu, Zsolt, Valentin, Alin, Dan, Luci si Sorin.

Povestea:

Ne-am hotarât să facem un nou traseu care să fie aproape de casa. De această dată vroiam să plecăm de acasă pe biciclete!

Am trasat pe hartă mai multe variante de traseu,  deoarece a tot plouat în ultimele zile și vroiam să ocolim zonele unde  erau șanse să găsim noroi.

Într-un final, vineri seara am stabilit traseul final pe care urma să îl facem Sâmbătă de dimineață. La ora 9 am pornit la drum. Vremea era ciudata! Cerul era acoperit de nori din care putea oricand sa se porneasca o ploaie. Temperatura era puțin scăzută, mie personal mi-a fost rece, dar asta din cauza echipamentului! Trebuia să mai pun ceva pe mine.

Prima parte a traseului imi era cunoscută deoarece am facut-o de  mai facut de multe ori ( Tg Mureș – Moșuni – Valea ).

Pe porțiunea aceasta de traseu, ritmul a fost ceva mai alert, probabil datorita frigului toti vroiau să se încalzească.

În deal la Beu am avut parte de un moment comic 🙂 Sorin primise un telefon în care este invitat la o tură de ciupercarit și ramane în urma trupei. Noi ne-am oprit în vârf să îl așteptăm. Cand a ajuns si el avem parte de momentul de care spuneam… Mai jos este descris de el : 

ritm mai accelerat decât data trecută, da’ am pus picioru-n prag cam pe la poienița și-am zis că daca nu merem în ritm de excursie io mă duc la ciupercărit; așa că ne-am dus fain frumos și-am văzut sate și împrejurimi, locuri faine, umblate de urs.”  🙂

Din Moșuni ar fi trebuit sa trecem peste deal până în Valea, dar deoarece era o zona cu noroi lutos am ales varianta de rezervă, aceea de a ocoli pe asfalt acea zona și așa am ajuns în Valea prin Miercurea Nirajului.

Din Valea am luat-o spre Calugăreni. Traseul acesta ( Valea – Calugăreni ) l-am mai facut în urma cu vreo 10 ani, stiam aproximativ cum e, dar din Calugareni urma să înceapă partea cea mai frumoasă a traseului. 

Din acest loc se pierdea asfaltul si începeau drumurile de piatră pe care le asteptam cu nerabdare. Drumuri care iți arată peisaje superbe în oricare directie te-ai uita. Drumurile de piatra străbat satele Mărculeni  unde am facut poza în fața bisericii și Bâra. În Bereni si Eremieni era asfalt.

        Coborârea spre Bâra

In Eremieni dupa o pauza de masa, ne-am continuat drumul spre Abud. Un drum superb prin padure cu niste serpentine care iti cresteau pofta de pedalat .

După Abud urma să ne continuam drumul spre Eremieni și Neaua. Pe porșiunea de drum dintre Abud si Eremieni am găsit o zonă salbatică. Am suprins o panoramă asupra satului Ghindari ( Locul de unde a pornit traseul nostru de saptamana trecuta ).

 

O descriere frumoasă a zonei din poză a facut-o Dan Deva mai jos:

“Depresiunea Ghindari, denumită după localitatea omonimă străbătută de cursul mijlociu al Târnavei Mici, văzută de pe înălțimile ce separă cursul Nirajului de cel al râului pomenit mai sus. Imaginea, în ciuda culorii verzi foarte intense încă, este autentică toamnei, cu valuri de umiditate ce îmbracă ușor, ușor culmile destul de înalte aici ale treptei colinare, cu estomparea orizontului și a altor amănunte ce în alte anotimpuri s-ar distinge foarte clar. Prelungiri ale ceței, se văd cum intră adânc de-a lungul obscurei văi a Solocmei, afluent pe stânga al Târnavei Mici, vara de multe ori fără apă aproape de-a lungul întregului curs.
Dinspre nord și până aici, fragmentarea reliefului condiționată de cele două Niraje, Mic și Mare, unite într-un singur râu la Miercurea Nirajului, favorizează apariția unei înșiruiri de așezări destul de pitorești prin caracterul rural, pronunțat, legate între ele prin drumuri de piatră. Încă, în ciuda evoluției de care sunt absolut convins că trebuie și este imperios necesar să beneficieze fiecare om al planetei, sunt îndoit dacă aceste drumuri nici măcar secundare ci comunale, ar trebui asfaltate sau lăsate în această stare”

 

Poze suprinse pe porțiunea Abud – Ghinesti – Neaua. Am avut parte aici de niste balți care ne-au amintit că totuși suntem cu MBT-uri 🙂 și că noroiul face parte din farmecul acestui sport .

Din Neaua am fost nevoiti sa ne continuam drumul pe asfalt pana acasa unde primul lucru am oprit la spalatorie pentru a toaleta bolizii 🙂

Recomand acest traseu tuturor. Se poate scurta daca mergi cu mașina până la Miercurea Nirajului sau Valea.

Noi nu am avut probleme cu apa deoarece a fost racoare și am baut puțină, dar se gasesc magazine în Valea, Calugareni, Bereni, Miercurea Nirajului.

Traseul GPX îl găsiți mai jos :

http://www.velomures.ro/wp-content/uploads/2020/10/Epic_Ride_2_Calugareni_Eremieni_Ghinesti.zip

Vânt de spate !

Leave a Reply