Gravel/Unpaved Cycling, descoperim noi senzații pe 2 roți

Data: 07.11.2020

Traseu: Tg.Mures – Sangeorgiu de Mures – Tofalau – Sacareni – Caluseri – Padureni – Gornesti – Peris – Iara de Mures – Ilioara – Mura Mica – Mura Mare – Teleac – Sambrias – Hodosa – Mitresti – Vargata – Valea – Mosuni – Beu – Sanisor – Tg Mures ( Distanta ~ 95 km )

Participanti : Dan, Bogdan, Octavian, Valentin si eu

Doresc să încep cu o descriere facută de un prieten de-al meu Dan Deva, omul de la care mă inspir cu traseele pe care le fac în ultima vreme, și nu numai 🙂

{ Sper sa nu se supere ca l-am folosit 🙂 }

 

“Viața biciclistului, al celui ce se crede sportiv, călindu-se, din diverse rațiuni, în competițiile de amatori sau a celui catalogat a fi doar un biet plimbăreț, un etern “velo” cu prietenii după el, este sezonieră și intră sub capac odată cu apariția sezonului rece și, mai ales, a noroiului din pădure. Cu toate acestea există salvare, pentru că există drumuri de piatră pe care poți pedala liniștit. Sate, mai mult sau mai puțin năclăite, se înșiră unul după altul, biserici și case se petrec fără noimă, crâșme în care auzi și simți cam tot ceea ce are mai bun, mai murdar și mai sfânt societatea aceasta, drojderul și trogherul de acolo, întreaga savoare a vieții pastorale adevărate, rurale eminamente prin trăiri și nu cea expusă transfigurat de hipsteri în poveștile lor despre satul românesc, stă lenevind tihnită în aburii alcoolului de după munca ce, odată cu sfârșitul toamnei, e pe cale să se termine. Mestecând oriental la fel, fără pic de deosebire sau menajamente inutile, în românește și ungurește, presărând, din când în când vorbe dure, hazli, scârboase, zvârlite printre dinți cu paharul sub nas, la adresa tuturor, indiferent de vârstă sau sex, viața aceasta, din statul de observator pe care mi-l ofer fără reținere, este binecuvântarea mea sufletească și a locului străbătut ce doar așa devine și va fi unul original. Mult hulitului politician cel ce nu se ocupă de asfaltarea tuturor drumurile din România, lăsând comunități întregi izolate, pradă izbeliștei și a presupusei săracii ce vine, capătă, în momentele scurse pe caldarâmul de pietriș, statutul unui idol, prin simplul fapt că odată ce las în urmă o bucată de drum neasfaltat, mă rog lui, învederatului și nesuferitului, ca nici la anul să nu îl asfalteze…Altfel ar pieri totul în bitum.

Există, așa cum am scris la început, două categorii de bicicliști și între ele nu există nimic sau poate exist doar eu și încă câțiva ca mine…
De aceea, după o lungă călătorie mă opresc în fața birtului, singurul loc capabil în a-mi spune crudul adevăr al așezării, totul despre el, sprijin bicicleta de gard, mă pun la masă și întreb relaxat: Ce sat e aici?
…iar de aici începe totul…”

 

Începe să îmi placă foarte mult tipul acesta de traseu. Traseu care parcurge drumuri asfaltate sau neasfaltate care duc spre sate necunoscute, pentru mine cel putin.Tocmai de aceea m-am hotărât să îmi cumpăr o bicicletă care să se muleze bine pe el. Este o bicicletă care se aseamănă cu o cursieră, dar are roți mai groase, care îți permit să abordezi și drumuri fără asfalt dar nu foarte groase ca să te încurce pe asfalt. Denumirea oficială este “Gravel Bike”.

Ne-am intalnit sambata la ora 10.30 si am pornit usor spre Tofalau – Sacareni – Caluseri. Un traseu pe care am mai fost de cateva ori. De aici intram pe un drum care duce spre Ilioara Padureni. Sincer nici nu am auzit de satele astea 🙂 Dar deabia asteptam sa ajungem sa le vedem! Petru inceput o supriza foarte placuta a fost o padure scurta de altfel dar in culorile toamnei era WOW.

Aici inainte de aceasta padure drumul nostru facea dreapta si mergea spre satul Padureni – Gornesti. Mai jos am pus doua poze, una cu vedere asupra satului Padureni si una cu drumul care urma sa ne duca spre satul Gornesti.

Din Gornesti pana in Peris am fost nevoiti sa mergem pe drumul national care leaga Tg Mures de Reghin. La intrare in Peris imediat dupa pod se face dreapta spre Petrilaca de Mures si Teleac. Dar la iesire din Peris unde se intra pe drumul de piatra urmeaza o intersectie unde trebuie facut dreapta spre Iara de Mures. Din pacate nu am vazut indicatoare acolo si am uitat sa ma opresc sa fac o poza. Daca cineva vrea sa faca acest traseu poate folosi gpx-ul meu pe care il gasiti la finalul descrierii.

Ajunsi in Iara de Mures gasim o biserica interesanta vopsita in roz 🙂 Din pacate prin satele acestea toate magazinele sunt inchise si ar fi indicat sa veniti de acasa cu provizii, sau sa opriti prin satele mai cunoscute, iar pana aici singura sansa ar fi fost in Gornesti sau Peris.

In poze sunt Biserica roz din sat, vedere de sus a satului in drumul nostru spre Ilioara si vederea de sus a satului Ilioara.

La taclale 🙂

In continuare inaintam spre satul Teleac de unde urmeaza o trecere peste dealuri ca sa ajungem in Sâmbriaș – Hodoșa – Valea.

Pe traseu am gasit cateva vite din Rasa Highland Scoțian pe care le-am admirat deoarece erau foarte frumoase, in special taurul care probabil ne admira si el:) , Urcarea din Teleac și coborarea spre Sâmbriaș. De aici si pana in satul Valea am mers pe asfalt pe drumul care leaga Sovata de Miercurea Nirajului prin Campul Cetatii.

 

Din Valea iesim de pe drumul national si trecem dealul spre Mosuni – Beu si apoi spre Sanisor unde facem ultima pauza pentru hidratare si o prajitura.

Spor la pedalat!!

Apropo… de cati ciclisti este nevoie pentru o poza perfecta? Raspunsul il gasiti mai jos :))))

Leave a Reply